Hembygdsdräkten

Bild 3

Bild 4

Bild 5

Bild 6

Bild 7

 

Skarstad Hembygdsdräkt.

 

Under 1982 bildades en arbetsgrupp för att ta fram en dräkt i från Skarstad. 1985 började man sy dräkten efter att ha inventerat och tagit fram och vävt tyger. Den 10 augusti 1986 invigdes Skarstad-dräkten vid en friluftsgudstjänst vid hembygdstorpet.

 

Beskrivning av Hembygdsdräkten.

Tyget i kjolen kommer från ett bolstervar som är randigt i färgerna ljusblått, grått och brunt. Se bild 1.

 

Till dräkten finns det två förkläden ett för fest som är helt vitt med kypertränder och ett randigt i färgerna blått, rött, vitt, gult och orange. Se bild 2 och 3.

 

Särken är sydd i vitt bomullstyg och modellen är tagen efter ett mönster som användes på 1800-talet. Små veck är lagda vid axlar och handleder. Se bild 4.

 

I inventeringen som gjordes inför arbetet så kunde man inte finna något damlivstycke så arbetsgruppen beslöt att väva upp ett enfärgat blått tyg. Som modell för livstycket användes en väst från en bröllopsdräkt som man hittat på ett bröllopsfoto från 1864. Framtill knäpps livstycket med klädda knappar och hällor. Se bild 3.

 

På ena kragsnibben på särken är första bokstaven i förnamnet inbroderat och på den andra är en liten stjärna broderad, båda med blå färg. Se bild 5.

 

Bindmössan är av röd yllemuslin. Se bild 6.

 

Broschen som bärs till dräkten består av ett kors, ett ankare och ett hjärta som symboliserar tro, hopp och kärlek. Se bild 7.

 

Till dräkten bärs vita strumpor och svarta skor.

 

Är du intresserad av att veta mer om dräkten från Skarstad och dess uppkomst kontakta Hembygdsföreningen.

______________________________________________________________

 

Fakta i texten är tagen ur boken Skarstad II som är framtagen av Hembygdsföreningen 1987.

 

 

 

 

 

 

 

Skarstad & Hällum

 

- en levande landsbygd